Poznati u restoranu kroz istoriju

Priča o kafani «Dva jelena» u Skadarliji počela je u proleće davne 1832. godine i još nije završena. Svaki gost dopiše po neku novu reč, utka novu emociju i doda novi zarez.

Tako priča traje već skoro dva veka, a pisali su je glumci, pesnici, biznismeni, slikari, diplomate, pripovedači, zanatlije, muzičari, putujuće grupe glumaca i drugi dobronamernici, zaljubljenici u lepu muziku, dobru kapljicu, šalu i veselje. Lovci Beograda su kumovali nastanku imena. Ovu kafanu proslavili su njeni neznani gosti iz svih uglova sveta, kao i velikani svih profesija.

Ovde su u iću, piću, razgovorima i pesmama uživali Đura Jakšića, Žanka Stokić, Laza Kostića, Milovan Glišić, Janko Veselinović, Anton Gustav Matoš, čiča Ilija Stanojević, Tin Ujević, Rade Drainac, Gustav Krklec, Mile Kepa, Momo Kapor i mnogi drugi.

Toma Zdravković je često pevao u «Dva jelena».
Postoji legenda koja kaže da je posle jedne od tih večeri, ceo svoj honorar poklonio devojčici koja je prodavala cvece – honorar toliki da je mogla kupiti manji stan u Beogradu. Legenda dalje kaže da ona svake godine na njegov rodjendan posećuje njegov grob i ostavlja cveće.

Nekadašnji jugoslovenski predsednik, maršal Josip Broz Tito je više puta posećivao restoran Dva jelena. 

Američki predsednik Jimmy Carter je za vreme posete Jugoslaviji bio gost restorana Dva jelena u Skadarliji.

U kafani «Dva jelena» u tamburicama je svojevremeno uživala i «čelična lejdi» Margaret Tačer.

Poslednjih godina nove redove u priči ispisali su Pirs Brosnan, Žerar Depardje, tim Džejmi Olivera, Dino Merlin, brojne glumačke ekipe srpskog filma, muzičari, fotografi, dizajneri, hipsteri, hedonisti i razni pustolovci željni autentičnih iskustava.